Wednesday, October 23, 2024

Znanstveniki so proučevali skupino lovcev iz plemena Hadza v Tanzaniji. Ugotovili so, da imajo moški z globokim glasom v povprečju dvakrat več potomcev kot tisti z višjim. Lovce iz plemena Hadza so izbrali zato, ker ne uporabljajo nobenih metod za kontroliranje rojstev, tako, da so lahko izključili zunanje vplive na število potomcev.


Znanstveniki so v znanstvenem časopisu Biology Letters razložili, da se njihove ugotovitve ujemajo z ugotovitvami prejšnjih raziskav, ki so pokazale, da imajo ženske rajši moške z bolj možatimi glasovi. Globok glas pa je povezan z višjim nivojem testosterona.

Za potrebe študije so analizirali posnetke glasov 49. moških in 52. žensk v starosti od 18 do 55 let. Višina glasu pri moških je bila direktno in sorazmerno povezana s številom njihovih otrok, ni pa imela nikakršnega vpliva na smrtnost potomcev.

Zaradi podobnosti med življenjskimi navadami ljudi v plemenu Hadza in našimi predniki, so znanstveniki prepričani, da s pomočjo teh rezultatov lahko dokažejo nekatere doslej še neznane podrobnosti v procesu evolucije človeka.

Vir: 24ur 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Spanje in debelost

13 junija, 2012 0