Odkrito je, da sta prehrana in življenski stil mnogo bolj povezana s povzročitvijo raka debelega črevesa, kot se je mislilo.
Ian Beaumont, vodja sektorja britanskega zavoda za raziskovanje raka debelga črevesa “Bowel cancer UK” pravi, da so nekdaj rak povezovali z družinsko amnezo, danes pa znanstveniki poskušajo raziskati tudi druge negativne vplive.
“Raziskave, s katerimi se odkrivajo vzroki obolenja za rakom črevesja in različnimi vplivi, so vse bolj napredna in natančna. Prav tako kot je bil pred leti primer, vpliv kajenja na nastanek pljučnega raka,” je dejal Beaumont.
Prav gotovo na nastanek raka debelega črevesa vplivajo tudi kronične bolezni črevesja, kot sta Chronova bolezen in Ulcerozni colitis, prav tako je lahko vzrok za nastanek raka dednost.
Prehrana z malo vlaknin, sadja in zelenjave, z veliko rdečega mesa in predelanega mesa, skupaj z neaktivnim načinom življenja prav tako povečajo tveganje.
“Zimzelena zgodba o prehrani bogati s sadjem in zelenjavo, nepitjem alkohola, nekajenju, izogibanju mastni in predelani hrani, izogibanju rdečemu mesu in zdrav način življenja, mnogo bolj vpliva na rak debelega črevesa, kot si ljudje mislijo,” je potrdil Beaumont.