Wednesday, October 9, 2024
9 oktobra, 2024

Smučanje z družino – kako opremiti otroke in jih naučiti osnov smučanja?

By 0 10 Views

Smučanje je čudovita družinska aktivnost, ki otrokom ponuja priložnost za zabavo na snegu, krepitev fizičnih sposobnosti in preživljanje časa na svežem zraku. A preden se skupaj podate na bele strmine, je pomembno, da otroke ustrezno opremite in jim predstavite osnove smučanja. Pravilna oprema in uvajanje v tehniko smučanja ne bosta le izboljšala njihove varnosti, temveč tudi poskrbela, da bodo prve izkušnje na snegu prijetne in brezskrbne.


Družinsko smučanje brez dvoma sodi med oblike najkakovostnejšega skupnega preživljanja prostega časa. Poleg tega, da se s svojimi najbližjimi pošteno razgibamo, smo ves dan obdani z idilično zimsko pokrajino, z nekaj sreče obsijano s soncem, odhod na bele proge pa je med drugim odlična priložnost za družinske pogovore in izmenjavo tedenskih dogajanj, saj so premori za vročo čokolado ter jabolčni zavitek več kakor dobrodošli.

Toliko bolj to velja za malčke, ki na smuči stopajo prvič, zato je naša naloga dinamiko tovrstnega družinskega smučanja prilagoditi prav njim.

Kam z otrokom, ki šele namerava stopiti na smuči?

Slovenija je dežela številnih smučišč, kar nam omogoča, da vsaj za prvič izberemo kar našemu domu najbližje smučišče, če je to le dovolj položno. Sicer so za začetnike primerni:

  • Rogla, ki velja za največje otrokom prilagojeno slovensko smučišče,
  • Kranjska Gora z otroško vlečnico Mojca, kjer se nahaja naravno drsališče, kamor se lahko odpravimo, ko se otrok smuči naveliča,
  • Kope z izredno razgibanimi tereni in načrtno postavljenimi ovirami za usvajanje prvih smučarskih zavojev ter
  • Soriška planina s tako rekoč vedno naravnim snegom. Tam je med drugim urejeno sankališče, vlečnica Lucija pa je postavljena na nadvse položen teren, zato je ta idealna za učenje ne le prvih smučarskih korakov, temveč tudi smučarskega bontona.

Ko otrok prvič stopi na smuči …

Še preden se z otrokom prvič odpravimo na smučanje in ga postavimo na smuči, učitelji smučanja ter drugi strokovnjaki predlagajo predstavitev ustrezno vzdrževane smučarske opreme. To lahko storimo nekaj dni pred odhodom na smučišče, denimo kar doma, kjer otroku podrobneje pojasnimo, čemu služi posamezen kos smučarske opreme, mu pokažemo, kako se ta uporablja in obenem razložimo, zakaj je pomembno, da pri nameščanju opreme ne iščemo bližnjic.

Priporoča se tudi, da je otrok na smučanje ustrezno kondicijsko pripravljen, saj smučanje otroka, vsaj dokler resnično ne usvoji gibanja, precej utrudi, zato bodimo aktivni skozi vse leto, smučanje pa večkrat prekinimo in si privoščimo premore. Mlajšim otrokom, ki se s smučmi šele zares spoznavajo, bo zadostovalo tri ure smučanja, pri starejših pa premori niso več tako pomembni, a smučanje vendar omejimo na maksimalno pet ur.

Ta čas ne pozabimo na potrpežljivost, vztrajnost in igrivost, predvsem pa otroka pohvalimo, ko mu uspe nov podvig, ga spodbujajmo k napredku, motivirajmo ter mu bodimo v oporo pri gibih, ki mu povzročajo težave.

Praktični nasveti za smučanje z otrokom

  • Za otroka izberimo dvodelni kombinezon, ki bo v veliki meri poenostavil vedno nepredvidljiv obisk stranišča, saj je natikanje smuči že tako svojevrsten podvig.
  • Rokavice zavežimo z vrvico ali jih zataknimo pod otrokov rokav, ker bodo v nasprotnem zelo hitro postale eden od izgubljenih predmetov.
  • Otrokov obraz zaščitimo s kremo za sončenje in smučarskimi očali univerzalnih stekel, primernih tako za sonce kot meglo.
  • Ne dopustimo, da otrok stopi na smuči brez smučarske čelade. Navsezadnje je ta tudi zakonsko predpisana za otroke oziroma mladostnike do dvajsetega leta starosti.

Učenje smučanja

Čeprav večina učiteljev smučanja svetuje, da otroka na smuči postavimo čim prej, vendar prevladuje mišljenje, naj se učenje smučanja prične, ko je otrok pripravljen in željan stopiti na smuči. In to bo, če smo tudi sami navdušeni nad smučanjem, gotovo kar se da zgodaj, saj se otroci učijo predvsem s posnemanjem odraslih.

Načeloma so pri treh, štirih letih že dovolj motorično razviti in dovzetni za sledenje navodilom, a naj bodo neodvisno od tega prvi smučarski koraki povezani z igro. Ključno namreč je, da skozi prve izkušnje otrok smučanje vzljubi, šele nato pa usvoji potrebno znanje.

Na začetku smučarske palice niso potrebne, ker znajo le ovirati. Bistveno je, da otrok dobi občutek, kako je stati na smučeh in kako počasi drseti po snegu, za kar poskrbimo, če ga primemo za roke ter nežno vlečemo. Pomemben del smučanja so prav tako padci in vstajanje po padcu, zato otroka naučimo, kako pravilno pasti ter vstati, nakar je pripravljen na dvigovanje nog, poskakovanje, kratek spust po položnem bregu, korakanje nazaj na vrh tega in, nazadnje, vožnjo z vlečnico, čakanje v vrsti, upoštevanje varnostne razdalje ter učenje vrste pravil, ki so del smučarskega bontona.

Po krajši izkušnji v družbi nas kot njegovih staršev je otroka najbolje vpisati v šolo smučanja, kjer izkušeni učitelji poskrbijo, da smuči postanejo nepogrešljiv del vsake zime. V skupini, ki mora biti majhna (največ pet udeležencev), se otroci veliko hitreje učijo kakor kadar so sami, saj imajo možnost opazovati druge, hkrati pa s sebi enakimi delijo svoja prva smučarska doživetja, katera jih spremljajo skozi vsa nadaljnja leta, kar je prav tako nadvse dragoceno.

Oprema za prve smučarske podvige

Vse, kar velja za nas, je treba upoštevati tudi pri nakupu smučarske opreme za naše najmlajše: smučarska oprema mora biti ustrezno vzdrževana in servisirana, primerna naši oziroma otrokovi telesni konstrukciji (višini, teži) in znanju ter mora izpolnjevati najvišje varnostne standarde.

Med vso opremo se morda smučarskaoblačila zdijo najmanj pomembna, a lahko gibanje, če so bodisi prevelika bodisi premajhna, ovirajo in tako privedejo do povsem nepotrebne poškodbe. Ob tem, da se morajo telesu otroka prilegati, je bistveno, da so topla, izdelana iz materialov, ki odvajajo pot, in, ko gre za hlače ter rokavice, vodoodporna, ker se otrok v trenutku, ko prvič stopa na smuči, precej pogosto znajde na tleh, kar je sestavni del učenja.

Smučarskičevlji naj bodo povsem enake velikosti kakor običajni čevlji, s čimer bo otrok dobil najboljši občutek in bo zmožen prenašati silo na smuči, pazimo pa, da niso pretrdi ter se bo v njih lahko naravno gibal.

Poleg oblačil in čevljev med osnovno opremo vsekakor sodijo smuči, ki jih moramo zaradi napredovanja tehnologije ter z njim povezanega doseganja vse višjih hitrosti prilagoditi otrokovim veščinam (in starosti). Na začetku naj bodo smuči krajše (otroku naj segajo do brade ali ust), ne pretrde, da jih bo lahko obvladoval, a torzijsko odporne za lahkotnejše vodenje v zavoj. Kasneje so smuči lahko daljše (otroku segajo do nosu ali čela), postopoma pa povečujmo tudi radij, da lahko dosega višje hitrosti in hkrati ostane stabilen.

Smučarske vezi so praviloma na smuči že nameščene, zato pred prvim smučarskim podvigom le stehtajmo otroka in prilagodimo težo, v kolikor ta ni ustrezno nameščena, da ne bi prišlo do poškodbe. Prenizko nameščena teža neprestano odpenja vezi, prevelika pa, nasprotno, vezi ne odpne niti ob padcu, kar lahko resno ogrozi otrokovo varnost med smučanjem.

Za začetnike, kot že omenjeno, smučarske palice niso primerne, ker služijo vzpostavljanju ravnotežja in zagotavljanju dodatne podpore, jih je pa priporočljivo dodati, ko je otrok na smučeh že povsem stabilen. Takrat izberimo velikost, ustrezno otrokovi višini (v komolcu mora med držanjem palic biti kot 90°).

Med obvezno opremo sobi tudi smučarska čelada, ki je ključnega pomena za varnost na smučišču. Smučarska čelada otrokom nudi zaščito pred morebitnimi poškodbami glave ob padcih ali trkih, ki se lahko zgodijo pri učenju novih tehnik ali zaradi nepreglednih situacij na smučišču. Pri izbiri čelade je pomembno, da se prilega otrokovi glavi, kar pomeni, da ne sme biti pretesna ali preohlapna, hkrati pa mora biti nastavljiva, da lahko ustreza tako nošenju kape pod čelado kot otrokovi rasti. Dobra čelada ima tudi prezračevalne odprtine, kar preprečuje pregrevanje, in je opremljena z mehkimi notranjimi blazinicami, ki zagotavljajo udobje. Smučarska čelada mora imeti ustrezen varnostni certifikat, da zagotavlja zaščito v primeru padcev, zato naj ne bo nikoli zgolj opcijski del opreme, temveč nujna stalnica vsakega otroškega smučarskega dne.

Smučarska čelada zmanjša tveganje za poškodbo glave

Številne raziskave potrjujejo, da ustrezno izbrana in nameščena čelada zmanjša tveganje za poškodbe glave med smučanjem do kar 60 %, v primeru poškodb pa te ublaži. Pri izbiri čelade zato velja nameniti pozornost varnostnim specifikacijam, med njimi možnosti dodatnega MIPS® sistema (varnostni sistem, ki posnema glavo in to ščiti pred udarci z vseh kotov) in dodatne zaščite Konoyd® (cilindrična struktura za maksimalno absorpcijo udarcev). Sicer obstajajo Half Shell čelade, ki pokrijejo celo glavo, ob straneh pa imajo mehke blazinice za ušesa, in začetnikom ter otrokom primernejše Full Shell čelade, ki pokrijejo celo glavo in čez ušesa nudijo trdno zaščito.

Vso smučarsko opremo tako za nas same kot za naše najmlajše, ki na smuči šele nameravajo stopiti, lahko izberemo in kupimo v spletni trgovini Vita ProShop, hčerinski znamki podjetja Vita, generalnega zastopnika marsikaterega svetovno priznanega proizvajalca športne opreme. Poleg visoke kakovosti izdelkov, ki jih spletna trgovina Vita ProShop ponuja smučarskim navdušencem, med njene prednosti sodi dejstvo, da so tamkajšnji prodajalci obenem svetovalci pri izbiri in nakupu smučarske opreme, saj verjamejo, da na izkušnjo še kako vpliva tudi pravilna izbira smučarske opreme.

Kategorija:   Starševstvo