Wednesday, October 23, 2024

Ljudje, ki se prepričujejo da njihovo življenje ni vredno življenja, imajo v sledečih nekaj letih velike možnosti pri izpolnitvi želje, je pokazala najobsežnejša raziskava, ki se je ukvarjala s povezavo med »ikiagiem« (japonska beseda za občutek veselja, radosti, ter dobrobiti, ker smo živi) in tveganjem smrti.


Pri osebah s pomanjkanjem ikiagija povečano umrljivost povezujejo z nastankom kardiovaskularnih bolezni, ali z zunanjim faktorjem, kot je samomor.

Znanstveniki so preučevali 43.391 oseb obeh spolov, v starostni dobi izmed 40 in 79 let. Njihov način življenja so spremljali sedem let, v tem obdobju pa je 3038 oseb umrlo. Na vprašanje, ali iamjo v svojem življenju občutek »ikagia«, jih je 59% odgovorilo pritrdilno, 36,4% ni bilo sigurnih, 4,6% pa jih je priznalo pomanjkanje občutka veselja in radosti.

Znanstveniki trdijo, da so ljudje s pomanjkanjem občutka radosti največkrat samski, brezposelni, so manj izobraženi in slabšega zdravstvenega stanja. Prav tako so pogosto pod stresom in občutkom tesnobe.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Stopnice nudijo najboljši fitnes

13 junija, 2012 0