V tako oslabljenem tkivu nastajajo šibke točke, v katere se naselijo neravnotežja naravnih načel: zračno, ognjeno in zemeljsko ter povzročijo prve zametke bolezni. Sčasoma se v šibkih točkah razvijejo resne motnje osnovnih življenjskih funkcij in številne kronične bolezni.
Prosti radikali so zelo reaktivne in agresivne snovi, ki napadajo in poškodujejo zdrave celice. Kot vmesni člen celične presnove so sestavni del vsakega procesa celične razgradnje. Pri zaužitju in prebavi hrane se mora le ta najprej razgraditi, preden se lahko pretvori v nove gradnike, ki jih telo uporabi za obnovo in vzdrževanje. Pri tem nastajajo številne prehodne, tudi škodljive sestavine, ki se v procesu celične presnove šele preoblikujejo v obliko, ki jo lahko telo uporabi za izgradnjo tkiva. Zato je še toliko bolj pomembno, da hrana vsebuje dovolj antioksidantov, to je snovi, ki nevtralizirajo škodljive proste radikale.
V kolikor hrana ne vsebuje dovolj antioksidantov, to je snovi, ki proste radikale nevtralizirajo, se v procesu celične presnove v telesu poveča količina prostih radikalov, ki začnejo svoj uničevalni pohod. Prosti radikali imajo namreč zaradi svoje reaktivnosti zelo kratko življenjsko dobo. Takoj ko naletijo na primeren medij, to je na primer zdrava celica, jo oksidirajo ali uničijo. Proces oksidacije je proces razgradnje. Spomnimo se na rjavenje železa. Kisik, ki je sicer vir življenja, ima lahko v drugi obliki strahotno rušilno moč.
Prosti radikali naredijo telo tudi energetsko nepretočno. Nezdrava in poškodovana celična snov ni dovolj prevodna za energijske pretoke, zato smo utrujeni, se slabo počutimo, imamo bolečine v sklepih in glavobole, razvijejo se degenerativne bolezni ožilja, živčevja in notranjih organov in številne druge motnje v delovanju organizma.
Ko začutimo prve znake zmernega nelagodja kjerkoli v telesu, bi to moral biti alarm, da je potrebno nekaj narediti. V tem času je možno bolezni še preprečiti, kasneje, ko je tkivo že zelo oslabljeno in se je bolezen že razvila, pa jih lahko samo še zdravimo.
Za dobro zdravje in počutje je zelo pomembno, da vnesemo v organizem dovolj antioksidantov, to je snovi, ki varujejo celice in nevtralizirajo proste radikale. Antioksidanti so nekateri vitamini kot so C, E, nekateri vitamini iz skupine B in A, folna kislina, selen in še nekatere druge snovi kot so zdravilni negativni ioni, ki jih vdihavamo in jih oddaja sobni ionizator. Negativni ioni so zdravju koristni antioksidanti, ki se v večjih količinah nahajajo v čistem in neonesnaženem ozračju neokrnjene narave in ki nevtralizirajo proste radikale.
Antioksidanti imajo ne glede na to, ali jih zaužijemo ali vdihavamo, eno skupno lastnost. V svoji biokemijski strukturi vsebujejo dodaten elektron, ki privlači in nevtralizira agresivne in škodljive proste radikale, tako da le-ti ne morejo več napadati, poškodovati in uničevati zdravih celic. Antioksidanti so lovilci prostih radikalov in čistilci organizma. Ohranjajo zdravo biokemijo telesa in zdravo celično strukturo. Zdravo in čisto tkivo, ki ne vsebuje škodljivih snovi, kamor se lahko naselijo mikroorganizmi, je tudi bolj odporno na zunanje vplive okolja, stresa in onesnaženja.
O slabi prebavi in čudežnemu sredstvu pomlajevanja preberite na Utrinek.si