Znanstveniki iz IARC pravijo, da gre verjetno za ključne podatke za pojasnitev, zakaj nekateri kadilci zbolijo za rakom in zakaj drugi ne.
Pljučnega raka v 90% povzroči kajenje. Za to boleznijo zboli med 10 in 15% kadilcev.
Znanstveniki IARC so v zadnjo raziskavo vključili 900 bolnikov s pljučnim rakom od katerih je bila velika večina kadilcev. Ugotovili so, da sta nižja vsebnost vitamina B6 in aminokisline metionina povečala tveganje obolenja.
Vitamin B6 in metionin se nahajata v mesu, ribah, orehastih plodovih, zelenjavi in bananah.
»Raziskava je pokazala, da ima prehrana pomembno vlogo pri razvoju pljučnega raka, vendar je kljub temu še prezgodaj govoriti o namenski spremembi prehranjevalnih navad za preprečevanje bolezni,« je dejal vodja raziskave Paul Brennan. Raziskava je objavljena v reviji ameriške zdravniške zbornice (JAMA).
Švedski znanstveniki so pred petimi leti objavili raziskavo, ki je potrdila, da imajo ženske z višjo vsebnostjo vitamina B6 manjše tveganje za razvoj raka na debelem črevesu.