Sir je okusen, ter odličen dodatek številnim jedem, vendar lahko povzroča karies in neprijeten zadah.
Čokolado obožujemo vsi, vendar sladkor vzpodbuja razmnoževanje bakterij, ki lahko poškodujejo zobno sklenino.
Pokovka je mogoče dobra za grizljanje, pogosto pa se neopazno zatakne med zobe in se ‘potuhne’ za dlje časa.
Začimbe – origano in koščki rdečega čilija sta od začimb najhujši sovražnici zob. Po zaužitju italijanske prehrane uporabite zobno nitko in zobno ščetko.
Kruh in testenine uživamo skoraj vsi. Moka v stiku z vlago postane lepljiva, zato se omenjena živila kot po pravilu prilepijo na ali med zobe. Razkroj živil v ustih pa ne privede samo do slabšega zadaha, temveč tudi do razvoja patogenih bakterij.
Meso – vlakna in tkivo mesa se lahko zataknejo med zobe, zato je uporaba zobne nitke nujna. Dlje časa ko je meso zataknjen med zobe, večja je verjetnost razvoja zobni sklenini agresivnih bakterij.