Glavni vzrok za zaprtje pa je prebavljanje hranil iz prehrane, ki so potrebna za hranjenje in rast razvijajočega ploda. Poleg tega telo nosečnice absorbira veliko več vode, posledično je blato bolj trdo in suho. Kot tretji pomemben povzročitelj pa je uživanje večje količine železa, ki je potrebno tako za zdravo rast in razvoj ploda, kot za zdravje nosečnice. Dokler se ne pojavijo simptomi drugih bolezni, kot so npr. krvavitve, se ne obremenjujte preveč.
Kako naj zaprtje preprečim?
Jedilnik nosečnic je nekoliko drugačen. Nosečnice morajo paziti na uravnoteženo prehrano, bogato z vlakninami, vitamini in minerali. Nikakor ne pozabiti na sadje in zelenjavo. Sadje in zelenjava vsebujejo veliko vlaknin, ki jih telo ne prebavi, so pa pomembne pri uravnavanju prebave. Že same vlaknine ponavadi zadostujejo, da se zaprtju v nosečnosti uspešno izognete.
Nosečnice bi morale popiti najmanj 1,5 litra vode na dan. Nikakor ne smete pozabiti, da telo med nosečnostjo absorbira več vode, zato poskrbite, da ne boste dehidrirali. Poleg tega je voda pomemben eksterni dejavnik, ki preprečuje zaprtje. Poleg navadne vode lahko popijete tudi z magnezijem bogato mineralno vodo. Tekočino pa lahko pridobite tudi z juho in domačimi sadnimi sokovi.
Poleg izjemno pozitivnih lastnosti za razvoj in zdravje ploda, ter vas samih, lahko fizična aktivnost prepreči ali lajša simptome zaprtja. Ena izmed najbolj priporočljivih metod je prav zagotovo plavanje. S Keglovimi vajami boste krepile mišice medeničnega dna, ki pomagajo pri lažji defekaciji.
Omenjeno velja zgolj za nosečnice, ki se v nosečnosti ne soočajo s pomanjkanjem železa v organizmu. Za vse ostale je bolje, da povečate vnos vitamina C, ki lahko pomaga pri lajšanju simptomov.
Če pomagajo v vsakdanjem življenju, pa jih v nosečnosti nikar ne jemljite. Če so simptomi prehudi, se posvetujte s svojim zdravnikom.