Karies pomeni mehčanje zobne sklenine in zobno gnilobo. Vzrok za njen nastanek je kislina, ki jo proizvajajo bakterije.
Ta kislina nato deluje na zobe oziroma na sklenino. Bakterije in kvasovke se hranijo z ostanki sladkorja na zobni oblogi. Njihovi izločki in kisline pa načenjajo sklenino.
Fluoridi
Karies preprečimo tako, da sladkorja in sladkarij ne uživamo. S fluroridi obogatena zobna krema oskrbuje zobe z minerali in tako pripomore k ponovnemu poapnenju zob. Fluoridi so rudninske snovi, ki dajo zobem neke vrste kristalno zaščito in preprečujejo bakterijam, da bi se nanje prilepile. Po vsaki jedi si moramo zobe očistiti ali vsaj žvečiti žvečilni gumi brez sladkorja.
Skrb za zobe je pomembna
Zobe je treba redno čistiti, še zlasti je to pomembno po uživanju sladkarij ali sladkih pijač. Iz zmesi sladkorja v ostankih jedi, bakterij in kemičnih sestavin v slini nastane obloga, trdoživa snov, ki se na zobnem vratu strdi in jo mora zobozdravnik od časa do časa odstraniti. Najbolje je, če čistimo zobovje z električno ščetko. Čisti temeljito in preprečuje zobno gnilobo in paradontozo.
Taninska kislina v zelenem čaju naj bi prav tako učinkovito ščitila zobovje.