Utrujenost, nervoza, nespečnost in motnje presnove so nekateri izmed znakov, ki opozarjajo, da je pritisk prevelik.
Stanje lahko še poslabša neuravnotežena prehrana, zato se prehrambni strokovnjaki vsako leto v obdobju največjih "šolskih pritiskov" razpišejo, katera živila dobro vplivajo na sive celice.
Zelo pomembno je, da zaužijemo dovolj esencialnih maščobnih kislin – na jedilniku torej ne bi smele manjkati ribe, oreški in različna semena.
Aminokisline, osnovni gradniki beljakovin, so nujno potrebne za delovanje nevrotransmitorjev – prenašalcev dražljajev. Pomembno vlogo igrajo pri ohranjanju spalnega ritma, skrbijo za spomin, reflekse, koncentracijo, koordinacijo … V prehrano je treba vključiti čim več rib, mlečnih izdelkov in stročnic ter občasno tudi meso in jajca.
"Gorivo" za možganske celice je glukoza, ki bi jo morali možganom dodatno ponuditi v času največjih miselnih naporov. V obdobju izpitov pa naj bi se, po mnenju strokovnjakov, izogibali kofeinu, nikotinu, alkoholu in rafiniranemu sladkorju, ki imajo le kratek stimulativni učinek.
V Veliki Britaniji opažajo, da v obdobju izpitov v trgovinah v bližini fakultet in študentskih naselij zraste prodaja nekaterih živil, ki naj bi bila "hrana za možgane" – avokada, banan, kalčkov, kikirikijevega masla, špinače, brokolija, belušev in najrazličnejših rib.