Škodljivost oziroma blagodejnost posamezne vrste hrane je namreč vedno odvisna od različnih dejavnikov.
Pomemben dejavnik je količina hrane, saj pretiravanje ni koristno, najpomembneje pa je, da upoštevamo svoj tip telesa. Za določen tip lahko preveč vlaknin, ki sicer veljajo za zdravo hrano, preobremeni prebavni trakt in mu škoduje, mastna hrana (seveda v zmernih količinah) je za takega človeka celo priporočljiva. Dejavniki, ki jih je pri zdravi prehrani vredno upoštevati, so še letni čas, obdobje dneva in življenjsko obdobje, predvsem pa kombinacije posameznih živil.
Sodobna znanost ali tradicija
Ker je glede na število spremenljivk zdrava prehrana očitno zelo zapletena zadeva, obstajata dve rešitvi. Preprostejša je, da skušamo zaupati svojemu telesu in jemo stvari po občutku in potem na podlagi opazovanja ugotovimo, kaj nam koristi in kaj ne. Če se želimo prehranjevanja lotiti resneje, obstajajo številni priročniki, ki so utemeljeni na sodobnem t. i. nutricizmu (znanosti o prehranjevanju) ali pa črpajo iz bogate zakladnice tradicionalne medicine kot na primer indijska ajurveda.
Vir: RTVSLO