Banane so idealno živilo za trenutke, ko občutimo željo po nečem sladkim. Preprečujejo pretirano izločanje želodčne kisline, iz želodca odstranjujejo bakterije, ter na ta način zmanjšujejo tveganje razvoja razjed, ter želodčnih in črevesnih obolenj. Glede na to, da vsebujejo ogljikove hidrate, ki aktivirajo hormon sreče, so banane odlične za depresivne in anksiozne ljudi. To sladko sadje zmanjšuje tveganje nastanka osteoporoze in kostnih obolenj.
Hranljive snovi in vitamini
Banane vsebujejo vitamine A, B6, C, E in vitamin G. Poleg tega so bogate z minerali kot so kalij, kalcij, magnezij, fosfor in selen. Kalcij in magnezij potrebujemo za čvrste kosti in preprečevanje nespečnosti. Raziskave so pokazale, da selen preprečuje onkološka obolenja, ter rešuje težave s ščitnico. Kalij je nujno potreben za delovanje človeških, živalskih in rastlinskih celic. Priporočen dnevni vnos kalija je 4,7g, banana pa vsebuje preko 450 mg kalija in tretjino dnevno priporočene količine vitamina B6.
Banane vsebujejo zelo malo natrija, zato so prava izbira za ljudi s kardiovaskularnimi težavami. Za normalno delovanje našega organizma potrebujemo kalij, ki je sinonim za banane. Standardna prehrana ljudi je pravzaprav zelo siromašna s kalijem in bogata z natrijem, kar je v nasprotju z zdravim načinom prehranjevanja. Kalij je v organizmu naravni antidot natriju. Čeprav samo pomanjkanje kalija, vsaj v manjšem obsegu, nima negativnih ali resnih simptomov, lahko veliko pomanjkanje – hipokalemija, povzroči resne zdravstvene težave.