Številne raziskave so potrdile, da fitonutrienti v borovnicah znižujejo holesterol v krvi, in med tem ko optimizirajo nadzor presnove sladkorja in rezistenco na inzulin, znižujejo tveganje za kasnejši razvoj kardiovaskularnih bolezni in diabetesa.
Vsebnost najpomembnejših hranil v 150g svežih borovnic:
Kalorije | Glikemijski indeks (GI) |
84 | Nizek |
Hranila | Vsebnost | DRI/DI * | Gostota |
Vitamin K | 28,56 µg | 32 | 6,8 |
Mangan | 0.5 g | 25 | 5,3 |
Vitamin C | 14,36 mg | 19 | 4,1 |
Vlaknine | 3,55 g | 14 | 3 |
Baker | 0,08 mg | 9 | 1,9 |
* dietetična referenčna vrednost / dnevno vrednostjo
Fitonutrienti:
antocianini: malvidin, delfinidin, pelargonidin, cianidin, peonidin
hidroksicinamične kisline: kafeična kislina, ferulična kislina, kumarna kislina
hidroksibenzojske kisline: galna kislina, protokatehuična kislina
flavonoli: keampferol, kvercetin, miricetin
pterostilben
resveratrol
Poleg omenjenih hranil in antioksidantov vsebujejo še: B kompleks vitamine, vitamin A, selen, cink, železo (s povečevanjem koncentracije hemoglobina in kisika v krvi spodbuja imunost), baker (pomemben gradnik imunskega sistema in antibiotik)…
Borovnice nevtralizirajo delovanje prostih radikalov, ki vplivajo na razvoj številnih bolezni in pospešujejo staranje.
Borovnice niso samo zelo okusen gozdni sadež, ampak naši presnovi in imunskemu sistemu prinašajo številne koristi.
Uživanje borovnic lahko vodi do manjšega trebušnega obsega, posledično se zniža tveganje kardiovaskularnih obolenj in metaboličnega sindroma. Zmanjšujejo vsebnost trigliceridov, holesterola, izboljšajo presnovo sladkorja in občutljivost na inzulin.
Uživanje borovnic izboljšuje zdravje urinarnega trakta. V sečevodu preprečujejo kolonizacijo določenih bakterij (b-coli), ki so odgovorne za okužbe in vnetja sečil, pekočega občutka pri uriniranju in ostalih zapletov. Zmožnost oblikovanja polimerov v obliki težkih molekul preprečuje pretirano razmnoževanje omenjenih bakterij.
Klinične raziskave so potrdile, da lahko antocianozidi v borovnicah v določeni meri preprečijo ali pa odložijo vse težave povezane z makularno degeneracijo, katarakto, kratkovidnostjo in daljnovidnostjo, suhostjo in očesnimi okužbami.
Borovnice vsebujejo posebno skupino antioksidantov imenovanih karotenoidi (lutein, zeaksantin…) flavonoide (rutin, resveritrol, kvercetin…), vitamine C, E in A, selen, cink in fosfor, ki so potrebni za dobro očesno zdravje. Podatki raziskave objavljene v reviji Archives of Ophtalmology kažejo, da lahko trije obroki borovnic na dan za 36% zmanjšajo starostno makularno degeneracijo vida.
Antocianini, selen, vitamini A, B-kompleks, C in E, minerali cink, natrij, kalij, baker, magnezij, fosfor in mangan lahko med drugim preprečijo in zdravijo nevrotične motnje, preprečujejo degeneracijo in smrt nevronov v možganski celicah, ter imajo zmožnost okrepiti centralni živčni sistem. Raziskovalci so ugotovili, da uživanje borovnic znatno izboljša zmožnost učenja in motorične sposobnosti.
Dokaj visoka vsebnost vlaknin, ter odličen koktajl antioksidantov topita t.i. slab holesterol, zato so borovnice odlično prehransko dopolnilo številnih srčnih bolnikov.
Vlaknine uravnavajo prebavo, sveže preprečujejo zaprtje, suhe zdravijo drisko.
Pterostilben in elagična kislina, v harmoniji z antocianom in drugimi antioksidanti (vitamin C in baker) ščitijo pred obolevanjem za črevesnim in rakom na jetrih. Fenolne spojine iz borovnic lahko inhibirajo proliferacijo rakavih črevesnih celic, ter inducirajo njihovo apoptozo (programirana celična smrt).
Nabiranje borovnic nam zagotavlja gibanje v naravi in poskrbi za zdrav duh v zdravem telesu. Sprehodi v naravi so odlično antidepresivno zdravilo brez nepotrebnih negativnih stranskih učinkov.