• 500 g rukole
• 1 srednje velik krompir
• sok 1/2 limone
• 4 žlice olivnega olja
• 50 g parmezana
• sol
• beli poper v zrnu
• 1 droben suh čili
• 5 strokov česna
predpriprava
■ V loncu pristavimo in zavremo vodo za blanširanje rukole.
■ Rukolo očistimo, operemo in odcedimo.
■ Česen olupimo in narežemo na tanke lističe.
■ Čili drobno stremo.
■ Krompir očistimo, olupimo in zrežemo na kockice.
priprava
■ Rukolo stresemo v krop, v katerem jo blanširamo 2 minuti. Blanširano odcedimo.
■ V posodi segrejemo olivno olje, na katerem na hitro prepražimo česen, čili in krompir, da česen zadiši. Vse skupaj začinimo s soljo. Zalijemo z 1,5 litra vroče vode, zavremo in počasi kuhamo kakih 20 minut, da se krompir povsem zmehča.
■ Krompirju primešamo odcejeno rukolo. Vse skupaj zavremo, odstavimo in gladko razmešamo s paličnim mešalnikom. Nato juho pretlačimo skozi gosto cedilo, še enkrat pristavimo, začinimo s sveže mletim belim poprom in zavremo.
• 2,5 kg težka očiščena raca
• 2 čebuli
• 5 majhnih rdečih jabolk
• 40 g masla
• 4 dl čiste perutninske juhe
• sol
• črni poper v zrnu
• majhen šopek peteršilja
• 1 žlička suhega timijana
predpriprava
■ Pečico segrejemo na 180° C.
■ Raco oprhamo pod tekočo vodo in obrišemo. Peruti odrežemo, potem pa raco dobro natremo z mešanico soli in sveže mletega črnega popra.
■ Čebulo olupimo in narežemo na kockice.
■ Eno jabolko olupimo, razkosamo na četrtine in narežemo na kockice.
■ Peteršilj drobno sesekljamo.
■ V skledi zmešamo nakockano čebulo in jabolko, 2 žlici sesekljanega peteršilja in timijan. Z mešanico nadenemo raco, odprtino pa zapremo z zobotrebci.
Priprava
■ Raco s prsmi navzgor položimo v globok pekač. Prilijemo 5 decilitrov vode, potem pa pekač z raco za 2 uri potisnemo v segreto pečico, da se zlato rjavo in hrustljavo speče. Med pečenjem jo pogosto prelivamo s pečenkinim sokom.
■ Pečeno raco vzamemo iz pečice. Najprej jo podolžno razpolovimo; iz nje poberemo nadev. Račji polovici razpolovimo še po širini, potem pa meso shranimo na toplo. Pečenkin sok odlijemo, pri čemer odcedimo nekaj odvečne maščob; gl. ideje.
■ V posodi segrejemo pol masla, na katerem na hitro prepražimo nadev. Prilijemo pečenkin sok in perutninsko osnovo, zavremo in počasi kuhamo 15 minut.
■ Preostala 4 jabolka operemo, razkosamo na četrtine in narežemo na centimeter debele rezine.
■ V ponvi segrejemo preostalo maslo, na katerem opečemo narezana jabolka.
■ Račje prsi z ostrim nožem narežemo na rezine, ostalo meso pa pustimo v kosu.
• 300 g ostre moke
• 1,25 dl mlačnega mleka
• 25 g masla
• 1 jajce
• 1 rezina belega kruha
• 3 žlice drobtin
• 21 g kvasa
• sol
predpriprava
■ Mleko pristavimo in rahlo segrejemo.
■ V skodelico nadrobimo kvas, ki ga prelijemo z mlačnim mlekom in gladko razmešamo.
priprava
■ V veliki posodi pristavimo vodo za kuhanje štrukljev; vodo posolimo.
■ V skledo ali kotliček stresemo moko, mleko s kvasom, jajce in sol, potem pa z električnim ročnim mešalnikom vse skupaj zmešamo v gladko testo; gl. opombe. Pokrijemo ga s prtom ali z odejo, postavimo na toplo in pustimo vzhajati 30 minut.
■ S kruha obrežemo skorjico, sredico pa narežemo na kockice.
■ V ponvi segrejemo maslo, na katerem kruhove kockice zlato rjavo prepražimo. Vgnetemo jih v testo, pokrijemo in pustimo vzhajati še 15 minut.
■ 4 čiste kuhinjske krpe razgrnemo in potresemo z drobtinami.
■ Vzhajano testo razdelimo na 4 dele, ki jih z dlanmi razvaljamo v svaljke, s premerom približno 4 centimetre. Vsak svaljek položimo na svojo krpo, potem pa jih zavijemo, povežemo in vložimo v soljen krop. Počasi jih kuhamo približno 35 minut; gl. okvirček.
• 500 g moke
• 200 g sladkorja
• 50 g sladkorja v prahu
• 250 g skute
• 230 g masla
• 180 g rozin
• 150 g mandeljnov
• 50 g citronata
• 50 g oranžata
• 2 jajci
• 1 pecilni prašek
• 1 vanilij sladkor
• 0,3 dl ruma
• 1 žlica drobtin
• ščepec soli
• ščepec cimeta
• ščepec muškatnega oreščka
predpriprava
■ Rozine preberemo, temeljito operemo v vroči vodi, odcedimo in pokapljamo z rumom.
■ Oranžat in citronat drobno sesekljamo.
■ Skuto pretlačimo skozi žičnato cedilo.
■ Mandeljne drobno zmeljemo.
■ Moko skupaj s pecilni praškom presejemo v večjo skledo; gl. pojasnila.
priprava
■ V skledi penasto umešamo zmehčano maslo, potem pa po vrsti dodajamo sladkor, vanilij sladkor, jajci (gl. opozorila) ter po ščepec soli, cimeta in muškatnega oreščka. Primešamo presejano moko s pecilnim praškom in pretlačeno skuto ter gladko razmešamo.
■ Nazadnje dodamo še mlete mandeljne, rozine ter sesekljana oranžat in citronat. Ugnetemo v gladko testo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 60 minut.
■ Pečico segrejemo na 175° C.
■ Tortni model s premerom 26 centimetrov ali model za šarkelj namažemo s preostalim maslom in potresemo z drobtinami. Nadenemo ga s pripravljenim testom in za 60 minut potisnemo v segreto pečico.
Preberite tudi: