Ljudje, ki trpijo za kroničnimi alergijami morajo v svojo prehrano vključiti kalčke brokolija, na temelju rezultatov nove raziskave trdijo znanstveniki.
V sklopu raziskave so znanstveniki pri 65 zdravih ljudeh preučevali delovanje oralnih preparatov na osnovi brokolija.
Odkrili so, da prihaja ob zaužitju preparatov do povečane vsebnosti encimov, ki v zgornjem dihalnem sistemu preprečujejo vnetne procese.
Za porast »koristnih encimov« je odgovorna substanca sulforafan. Poleg brokolija se nahaja še v zelju in cvetači.
Sulforafan deluje na rast vsebnosti antioksidacijskih encimov, ki blažijo vnetne procese in spremembe na celicah.
Na temelju rezultatov te raziskave dr. Marc A. Riedl iz univerze California v Los Angelesu verjame, da bi lahko znatno izboljšali stanje pri ljudeh, ki trpijo za dihalnimi alergijami, če bi v njihovo prehrano uvrstili kalčke brokolija. Kalčki brokolija imajo v primerjavi z zrelim brokolijem kar za 20 do 50 krat višjo koncentracijo sulforafana.