Saturday, December 21, 2024

2 cvetka brokolija
1 pest graha
1 manjši krompirček
Česen v prahu
Timijan
Žlička repičnega olja


Brokoli očistimo in operemo, narežemo na manjše cvetke. Krompir olupimo, narežemo na manjše kocke in operemo. Skupaj z grahom damo v soparnik (če tega nimamo, nič hudega, lahko prav tako skuhamo na sopari) in kuhamo 15-20minut, odvisno od velikosti narezane zelenjave. Ko je kuhano, zmiksamo do željene konsistence, primešamo ščep česna v prahu in ščep timijana, dodamo žličko repičnega olja in postrežemo primerno ohlajeno.

Brokol je zakladnica beljakovin, rudnin, vitaminov in antioksidantov. Iima zelo visoko prehransko vrednost, saj vsebuje veliko beljakovin, ogljikovih hidratov, prehranskih vlaknin, rudnin (kalija, kalcija, fosforja, železa in cinka) in vitaminov (A, B in C). Vsebuje pa tudi številne antioksidante, kot so flavonoidi, fenili in karotenoidi. Poleg špinače je brokoli ena od redkih vrst zelenjave, ki vsebuje veliko količino koencima Q10, antioksidanta, ki ima preventivno funkcijo pri varovanju srca.

 

Za še več slastnih receptov, tudi za malo večje jedce, pa skočite na blog Mala miss Z.

N. U.

Kategorija:   dojenček, recepti