Sunday, November 17, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Češpljev džem

By 0 673 Views

Za pripravo potrebujemo:

  • 1,2 kg češpelj za 1 kg sadnega mesa
  • 800 g sladkorja

Čas kuhanja: 40 minut


Izberemo modrovijolične češplje, ki jih umijemo in obrišemo.

Sadež nato  prerežemo na pol, odstranimo koščico in vsako polovičko, pa še enkrat prerežemo.

Kozico za kuhanje marmelade napolnimo z očiščenimi češpljami, dodamo sladkor in 4 dcl vode. Na zmernem ognju kuhamo 35 minut. Med kuhanjem z penovko večkrat premešamo, da se sladka vsebina ne bi prijela.

Želirni preizkus: Na hladen krožnik kanemo nekoliko džema. Če se ne razleze po krožniku, temveč se hitro strdi, potem je to znak, da je džem gotov.

Kozico odstavimo in iz površine skrbno odstranimo pene. Vsebino dobro premešamo.

S pomočjo širokega lijaka in zajemalke, napolnimo džem v kozarce, ki jih nato zapremo in steriliziramo.