Omenjeni protein pomaga pri uravnavanju vsebnosti testosterona in estrogena v krvi. Znanstveniki smatrajo, da so hormoni v teh dveh skupinah odgovorni za razvoj sladkorne bolezni.
Rezultate raziskave so objavili v strokovni reviji Diabetes. Ženske, ki spijejo najmanj štiri skodelice kave na dan, imajo v primerjavi z ‘abstinentkami’ vsaj polovico nižje tveganje za razvoj sladkorne bolezni.
V primeru, ko so znanstveniki v izračun vključili tudi vsebnost proteina SHBG, je preventivni učinek kave poniknil.
Rezultati raziskave temeljijo na analizi podatkov 359 sladkornih bolnikov in 359 zdravih ljudi.
Dr. Simin Liu profesor epidemiologije na omenjeni fakulteti je dejal: »SHBG v krvi reflektira genetsko suspektibilnost za razvoj diabetesa tipa 2. Dokazali smo, da je s prehrano – v tem primeru s kavo – mogoče vplivati na omenjeni protein. Nižje so vrednosti SHBG, višje je tveganje za diabetes.«
Raziskovalci trdijo, da brezkofeinska kava ne vpliva na vsebnost omenjenih hormonov.
Preteklo leto so brazilski znanstveniki v članku objavljenem v reviji American Journal of Clinical Nutrition zapisali, da imajo ‘pivke’ kave za tretjino nižje tveganje razvoja sladkorne bolezni.