Znanstveniki iz univerze v glavnem danskem mestu so testirali vpliv različnih živil na okus materinega mleka.
V raziskavi, objavljeni v reviji New Scientis so zapisali, da količina okusa, ki se prenese na materino mleko niha od matere do matere.
V raziskavi je sodelovalo 18 žensk. Ženske so zaužile kapsule, ki so imele okus po kumini, mentolu, banani in sladkemu korenu.
Koncentracija kumine in sladkega korena sta bili na vrhuncu dve uri, okus po banani pa že eno uro po zaužitju.
Mentol je bil v relativno stabilni koncentraciji prisoten dve do osem ur po zaužitju, vsi štirje okusi pa so zbledeli v osmih urah po zaužitju.
Preliminarni rezultati raziskave kažejo, da bi lahko dojeni dojenčki občutili več različnih okusov, kot dojenčki, ki se hranijo z nadomestnim materinim mlekom.
»Okusi niso tako močni, da bi ob materinem zaužitju jabolka, dojenček mislil, da je jabolčno pito. Različni okusi pa jih lahko naučijo, da kasneje lažje akceptirajo raznovrstno prehrano. Dojenje lahko otroka pripravi na spremembe okusa in nove izkušnje, ki prihajajo z uvajanjem goste prehrane,« je dejala Helene Hausner, ki je vodila raziskavo.