Znanstveniki so predvidevali, da imajo folna kislina, vitamin B6 in B12 pomembno vlogo pri preprečevanju nastanka rakavih obolenj. Od leta 1998 so mnoga živila v ZDA obogatili s sintetičnimi dodatki folne kisline, ki naj bi zmanjšala tveganje nastanka motenj živčnega sistema.
Tretjina prebivalcev v ZDA uživa dodatke k prehrani, bogate z multivitamini, ki vsebujejo folno kislino, vitamin B6 in B12, dodaja avtor raziskave.
V raziskavi je sodelovalo 5.442 nad 42 let starih Američank, ki delajo v zdravstvu in so podvržene kardiovaskularnim boleznim.
Polovica kandidatk je vsakodnevno uživala 2,5 mg folne kisline, 50 mg vitamina B6 in 1 mg vitamina B 12, druga polovica pa je uživala placebo.
Klinična raziskava je potekala med letom 1998 in 2005.
V tem času je za rakom obolelo 379 žensk, med katerim jih je bilo 187 iz skupine, kjer so kandidatke uživale folno kislino in 192 kandidatk iz »placebo« skupine.
Pri obeh skupinah je potrjeno podobno tveganje za nastanek raka na dojkah in drugih oblik te smrtonosne bolezni.