alergijski rinitis

Znaki otroških bolezni, vročina, kašelj, ...

alergijski rinitis

OdgovorNapisal/-a ursakatja » To Feb 12, 2008 8:24 pm

Alergijski rinitis
Alergijski rinitis (nahod) je zelo pogosta alergijska bolezen, ki je dedno pogojena, za njen nastanek pa je ključnega pomena okolje, v katerem živimo.
Zanj zboli od 10 – 20 % ljudi v razvitem svetu, pri 13 – 38 % bolnikov, ki se ne zdravijo, se pozneje razvije alergijska astma.

Povzročitelji (alergeni) sezonskega oz. senenega nahoda so v spomladanskem času večinoma pelodi trav in dreves (po alergenski moči si sledijo: pelod breze, leske, jelše), v poletnem času so alergeni pelodi plevelov in zeli (navadni pelin, trpotec, ambrozija), jeseni pa predvsem pelodi plevelov in plesni.
Alergijski nahod je lahko tudi celoletni, povzročajo pa ga predvsem hišne pršice, živalske dlake in plesni.


Potek alergijskega rinitisa
Pri stiku z alergenom nastopi senzibilizacija in imunski sestav začne tvoriti protitelesa IgE, ki se pritrdijo na mastocite v nosni sluznici. Vsak ponovni stik alergena s protitelesi povzroči degranulacijo mastocitov, sprostijo se histamin ter drugi posredniki vnetja, ki povzročijo lokalno vnetje.

Bolezenski znaki
Seneni nahod se kaže kot: srbenje v nosu, kihanje, voden izcedek iz nosu, nabreklost nosne sluznice je manj izražena, zelo pogosto se razvije tudi alergijsko vnetje oči s srbenjem in solzenjem (konjunktivitis).
Pri celoletnem alergijskem rinitisu je v ospredju občutek zapore nosu, sekrecije je manj, očesni simptomi so redkost, pojavi se lahko izguba vonja.
Bolnike poleg nosnih simptomov, pogosto spremljajo tudi utrujenost, razdražljivost in glavobol.

Kaj lahko storite sami

Najboljši način, da preprečite alergijski nahod, je vsekakor izogibati se znanim alergenom.
Pri alergijah na cvetni prah se v času cvetenja izogibajte cvetočih predelov in bodite raje v bolj zaprtih prostorih. V pomoč vam bo pelodna karta cvetenja, ki je izdelana tudi za Slovenijo.
Pri alergijah na pršice odstranite preproge in oblazinjeno pohištvo in bodite temeljiti pri čiščenju stanovanja. Priskrbite si prevleke za posteljnino in žimnice, ki ne prepuščajo pršic. Dopust preživite v visokogorju (nad 1200 m), kjer zaradi majhne vlažnosti zraka skoraj ni pršic.
Kadar se ne morete izogniti alergenom, si lahko blage in občasne težave blažite z antihistaminikom Flonidan S tabletami ali novejšim Letizenom S, ki ju dobite brez recepta. Samozdravljenje lahko traja do 10 dni. Ni smiselno jemati dveh antihistaminikov hkrati; če jemljete enega, ki ni učinkovit, morda potrebujete zamenjavo antihistaminika. Če se vam stanje ne izboljša, se posvetujte s svojim zdravnikom, kajti verjetno potrebujete dodatno terapijo.
Lokalne dekongestive, ki olajšajo zaporo nosu, ne smete uporabljati dolgotrajno, ker lahko povzročijo dodatni “medikamentozni rinitis” z okvaro nosne sluznice. Dekongestive dobite brez recepta, uporabljate pa jih lahko le občasno, tri dni zapored. Za izpiranje nosu in blažje zamašenosti, pa lahko uporabljate brez omejitve fiziološko raztopino, ki je na voljo brez recepta v obliki kapljic in pršil za nos.
Če ste dogovorjeni za opravljanje alergoloških testov, najmanj dva dni prej, ne jemljite antihistaminikov.
Antialergična zdravila, ki vam jih je predpisal vaš zdravnik, uporabljajte redno in pravilno; določena tudi ves čas alergijske sezone!
SlikaSlikaSlika
Uporabniški avatar
ursakatja
Bambino sanjač
 
Prispevkov: 9789
Pridružen: Po Sep 11, 2006 5:20 pm
Kraj: kranj

Vrni se na Otroške bolezni

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron