Lahko bi dejali, da grah predstavlja darilo za naše zdravje.
Telesna teža
Grah ne vsebuje maščob, skodelica graha vsebuje manj kot 100 kalorij, vendar veliko beljakovin, vlaknin in mikrohranil.
Želodec
Vsebuje višjo vrednost polifenola, imenovanega komestrol. Raziskava v Mehiki je potrdila, da že samo 2 miligrama omejenega fitonutrienta pomaga pri preprečevanju nastajanja raka na želodcu. Skodelica graha ga vsebuje vsaj 10 mg.
Anit-age učinek, krepi imunski sistem in daje energijo
Omenjene lastnosti pridejo skupaj z visoko vrednostjo antioksidantov:
Preprečuje nastajanje gub, Alzheimerjeve bolezni, artritisa, bronhitisa, osteoporoze in kandide
Grah ima močan protivnetni potencial. Tiha vnetja so lahko povezana tudi z razvojem kardiovaskularnih obolenj, rakom in staranjem na splošno. Za omenjene lastnosti so odgovorni:
Uravnava vsebnost sladkorja v krvi
Visoka vsebnost beljakovin in vlaknin v zrnih graha upočasni presnovo sladkorja. Antioksidativne in protivnetne lastnosti preprečujejo odpornost na inzulin (diabetes tip 2). Ogljikovi hidrati v grahu so naravni sladkorji z zelo nizkim glikemijskim indeksom.
Preprečevanje kardiovaskularnih bolezni
Antioksidanti in protivnetne spojine v grahu skrbijo za krepak in zdrav srčno-žilni sistem. Vitamini B1, folna kislina, B2, B3, B6 zmanjšajo vsebnost homocisteina, ki spada med pomembne dejavnike tveganja za kardiovaskularna obolenja.
Okolje
Grmiček graha ima sposobnost absorpcije dušika iz zraka, ki ga nato preko korenin prenaša v zemljo. Naravna kemična reakcija zmanjšuje potrebo po umetnih gnojilih. Dušik je ena izmed glavnih komponent umetnih gnojil. Za rast ne potrebuje veliko vode, ne potrebuje namakalnih sistemov. Posledično ne porabljamo dragocene vode.
Prebava
Visoka vsebnost vlaknin izboljšuje zdravje črevesja in peristaltiko.
Kosti
Že ena skodelica graha vsebuje 44% dnevno potrebne vrednosti vitamina K, ki pomaga pri penetraciji kalcija v osteoklast. Osteoporozo preprečuje tudi visoka vrednost vitaminov B.
Holesterol
Niacin reducira proizvodnjo trigliceridov in lipoproteinov z zelo nizko gostoto, posledično se zmanjša vsebnost slabega LDL holesterola in trigliceridov, ter zviša vrednost dobrega HDL holesterola.
Zanimivosti