Testiranja na podganah z visokim krvnim tlakom so pokazala, da proteini iz rumenega graha krvni tlak znižajo za 20%.
Kanadski znanstveniki trdijo, da je visok krvni tlak glavni povzročitelj kroničnih ledvičnih bolezni. V hujših primerih lahko povzroči odpoved ledvic, ki zahteva dializo ali presaditev ledvic.
Raziskava je prva, ki je potrdila, da lahko naravna sestavina zniža simptome kroničnih ledvičnih bolezni.
»Pri ljudeh z visokim krvnim tlakom bi lahko naš protein prestavil ali preprečil začetek nastanka ledvičnih bolezni. Pri pacientih z ledvičnimi boleznimi bi lahko protein uravnaval dokaj normalen krvni tlak in tako pripomogel k daljšemu življenju« je dejal avtor raziskave Rotimi Aluko, kemik za prehrano na University of Manitoba, Winnipeg, Kanada.
Znanstveniki navajajo, da uživanje graha iz naravnega okolja, v primerjavi s prečiščenim proteinskim ekstraktom, nima omenjenih preventivnih učinkov. Če se bodo raziskave na ljudeh pokazale kot uporabne, bo zdravilo v lekarne zavilo čez približno dve leti.