Znanstveniki univerze A&M v Teksasu, so izvedli raziskavo o sestavi delikatnih sestavin nitk rdeče grenivke.
Raziskavo so razdelili na tri skupine podgan – kastratov, ki so jim s kastriranjem povečali tveganje nastanka osteoporoze. Prva skupina ni uživala grenivk, drugi skupini so k prehrani dodajali 5% in tretji 10% grenivke.
Po 60 dneh je bil v skupini, ki grenivke ni uživala, zabeležen padec vsebnosti antioksidantov, padec vsebnosti mineralov in kalcija, opažena pa je bila tudi slabša kakovost kosti, kar predstavlja rizične faktorje za razvoj osteoporoze.
Manj opazna je bil škodljivost kastracije pri skupini, ki je uživala manjšo količino grenivke. Najmanj je bil škodljiv vpliv opazen pri skupini z največjim vnosom grenivke. Več grenivk ko pojemo, manjše je tveganje za nastanek faktorjev, ki vplivajo na razvoj osteoporoze, piše NaturalNews.
V Evropi, na Japonskem in v ZDA za osteoporozo boleha okoli 75 milijonov ljudi.