Ste ostali brez idej kaj ponuditi otroku za zajtrk? Si želite bolj pestre izbire prehrane pa niste prepričani ali je zdravo in energetsko dovolj za vašega otroka? Tukaj je nekaj predlogov in receptov iz Anine kuhinje.
Mlečni gres
ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 15 minut
Za 2 osebi.
SESTAVINE:
– 0,5 litra mleka
– 4 žlice gresa
– 3 žlice sladkorja
– cimet
OPIS PRIPRAVE:
Mleko zavremo. Zavretemu z metlico vmešamo gres in vročino zmanjšamo na srednjo. Gres mešamo še dobrih 10 minut in smo končali. V kuhan gres vmešamo še sladkor in ga posujemo s cimetom.
Mlečna kaša z jabolki in skuto
Čas priprave: 1 ura
Sestavine:
– 250 g prosene kaše
– 0,6 litra mleka
– 1-2 žlici sladkorja
– mali ščepec soli
– 1-2 žlici masla
– 2 jabolka
– 2 žlici sladkorja
– ščepec cimeta
– 4-5 žlic skute
– 3 žlice kisle smetane
– 2-4 žlice sladkorja
– 2 jajca
Opis priprave:
Proseno kašo dobro operemo.
Mleko sladkamo in solimo ter zavremo. V zavreto mleko dodamo kašo in jo ob rednim mešanjem skuhamo. Dobiti moramo gosto kašo. V kuhano kašo nato vmešamo maslo.
Jabolka olupimo in naribamo. Dodamo jim cimet in sladkor. Skuto, kislo smetano, sladkor in jajca dobro zmešamo. Ramekine namastimo in na dno dodamo 2-3 velike žlice kaše. Čez kašo stresemo naribana jabolka in po vrhu vse skupaj prelijemo s skutino zmesjo. Ramekine položimo v segreto pečico na 200 stopinj za 25-30 minut.
Popečene hrenovke s kruhom in gorčico
ZAHTEVNOST: 1/5
ČAS PRIPRAVE: 10-15 minut
Za 1 osebo.
SESTAVINE:
OPIS PRIPRAVE:
Čebulo narežemo na drobne koščke in popečemo na olju.
Ko lepo zlato zarumeni ji dodamo narezani hrenovki. Tudi te dve mali popečemo, nato pa dodamo narezan kruh in vse skupaj začinimo s soljo in poprom. Vse skupaj malce popražimo nato pa postrežemo zraven gorčice.
Ajdovi žganci z mlekom
Čas priprave:5 minut
Čas kuhanja:20-30 minut
Količina:4-6 oseb
SESTAVINE
POSTOPEK PRIPRAVE
Najprej v večji posodi zavremo soljeno vodo. Ko zavre, posodo odmaknjemo iz vroče plošče in nanjo počasi stresemo zmešano moko ( ajdovo in navadno moko zmešano skupaj ), tako da moka plava na vodi. Ob rob posode, skozi moko do zavrete vode, z vilicami zvrtamo 4-5 lukenj, ki jih lepo razporedimo v krogu posode. Vse to potem kuhamo slabe pol ure. Nato vodo odlijemo v manjšo posodo. Med kuhanjem žgancev pripravimo panceto. Na srednji do višji temperaturo jo hrustljavo zapečemo in odložimo na papirnate brisačke, da bodo vpile odvečno maščobo. Ko se bopanceta ohladila, se bo tudi očvrstila. Vodo postopoma mešamo v moko, ki je ostala v primarni posodi, dokler ne dobimo zaželjene gostote žgancev. Priporočam da najprej vlijete slabo tretjino vode in dobro premešate, ter šele nato dodate še vodo, če mislite da je potrebna, saj če boste takoj zlili vso vodo, zna namesto žgancev nastati en velik poc.
Še več receptov za okusne zajtrke za malčke in odrasle poglejte v Anini kuhinji.