Raziskovalci iz britanskega Bristola in avstralskega Brisbana so izvedli 65 letno raziskavo, v kateri je sodelovalo 4.374 ljudi.
Raziskava je pokazala, da mlečni izdelki in kalcij lahko vplivajo na dolžino življenja.
Večji vnos kalcija v otroštvu pomeni nižje tveganje smrti kot posledice možganske kapi. Poleg tega pa so bili starostniki, ki so v otroštvu uživali s kalcijem bogato hrano, v splošnem bolj zdravi.
V članku objavljenem v reviji Health so raziskovalci zaključili: »Otroci, ki so v 30-tih letih preteklega stoletja uživali s kalcijem bogato hrano, so imeli nižje tveganje smrti kot posledice možganske kapi. S kalcijem bogata prehrana v otroštvu je bila povezana tudi z nižjo verjetnost smrti kot posledice bilo katere druge bolezni.«
Možganska kap je v razvitih državah tretja najpogostejša povzročiteljica smrti. Samo 26% ljudi, ki je doživela možgansko kap, popolnoma okreva.