Sunday, November 17, 2024

Raziskovalci iz Imperial College v Londonu in Warwick Medical School dodajajo, da večjo vsebnost kalija v organizmu dosežemo z uživanjem sadja in zelenjave.


Poleg višje vsebnosti kalija, pa je bil z nižjim tveganjem možganskega incidenta, povezan tudi manjši vnos soli.

Na temelju omenjene raziskave je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) izdala prva priporočila o dnevnem vnosu kalija: odrasli bi morali zaužiti najmanj 4 grame ali 90 – 100 mili molov kalija na dan.

V namen raziskave so uporabili podatke 33-tih predhodnih raziskav, v katere je bilo vključenih 128.000 zdravih prostovoljcev.

Višja vsebnost kalija je povezana z nižjim krvnim tlakom in povprečno 24% nižjim tveganjem za možgansko kap.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Kalcij in mleko za otroke

9 aprila, 2013 0