Večletne raziskave so potrdile, da je vsebnost vitamina C v enoti kislega zelja podobna vsebnosti vitamina C v enoti limone. Kislo zelje je bogato s fitonutrienti, žveplovimi spojinami (sulforafanom in izotiocianidom), ki ščitijo pred rakom na želodcu, ter pomagajo pri celjenju z UV žarki izzvanimi poškodbami kože.
Med kisanjem zelja se tvori vitamin B12, ki je pomemben za vse organske procese v našem telesu, ustvarja rdeče krvničke in vzdržuje optimalno vsebnost železa v organizmu. Kislo zelje je edino rastlinsko živilo, ki vsebuje vitamin B12, zato je odlična hrana za vegane in vegetarijance.
Laktobacili so vrsta probiotičnih bakterij, ki blagodejno vplivajo na človeški organizem. Probiotiki so žive sestavine v prehrani, ki dobro delujejo na organizem gostitelja. Naravno se nahajajo v fermentiranih izdelkih. Pogosto uživanje probiotičnih živil, med katere spada tudi kislo zelje, umiri bolečine v želodcu, ter krepi imunski sistem.
Kislo zelje nima samo izjemne prehranske vrednosti, ampak ima tudi zdravilne oz. terapevtske učinke:
· Izboljšuje razpoloženje
· Ščiti pred stresom
· Pomaga pri tvorjenju rdečih krvničk
· Pomlajuje
· Zadržuje ali izboljšuje kostno maso
· Krepi imunski sistem in povečuje mišično moč
· Obnavlja iztrošeno vezivno tkivo
· Blagodejno deluje na prebavni trakt
· Spodbuja izločanje toksinov iz organizma, te regenerira jetra
· Blagodejno deluje na kardiovaskularni sistem, znižuje holesterol
· Pospešuje celjenje ran
· Pozitivno deluje na delovanje možganov in živčnega sistema
S kuhanjem laktobacile uničimo, zato priporočamo uživanje surovega kislega zelja.