Potrebujete:
– 500g hokaido buče
– 1 čebula
– 3 stroki česna (približno 10g)
– 150g smetane za kuhanje
– 0.5l vode
– Olivno olje
– Muškatni orešček
– Sol
– Poper
Postopek:
Bučo olupimo, izdolbemo semena in jo narežemo na kose. Čebulo olupimo in jo narežemo na četrtine. Bučo, čebulo in neolupljen česen zmešamo v posodi. Dodamo približno 2 žlici olivnega olja, sol in poper. Sestavine nato razporedimo po pekaču, ki smo ga prej obdali s peki papirjem in pečemo pol ure na 190 stopinj. Ko je pečeno vzamemo iz pečice, odstranimo česen, ostalo pa stresemo v posodo za kuhanje in zalijemo s pol litra vode. Česen olupimo in ga dodamo v lonec. Kuhamo približno 10 minut na zmernem ognju, nato s paličnim mešalcem zmiksamo sestavine do gladkega. Juho po potrebi razredčimo in dosolimo . Lonec nato postavimo na zmeren ogenj in vanj dodamo še muškatni orešček ter smetano za kuhanje. Kuhamo še 10 minut in juha je pripravljena.
Nasvet:
Juho serviramo v globokem krožniku in za lepši izgled okrasimo s kapljico bučnega olja ter dodamo nekaj praženih bučnih semen. Lahko okrasimo tudi z žlico kisle smetane in domačimi kruhovimi kockami.