edilna buča, težka okoli 4 kg
tri srednje veliki krompirji
2 dl tekoče sladke smetane
sol, poper
dva stroka česna
žlica jedilnega škroba
1 dl belega vina
jedilna žlica grobo zdrobljenih prepraženih bučnih semen
Bučo temeljito umijemo in odrežemo vrhnji del, da dobimo nekakšen pokrov. Bučo potem previdno izdolbemo, odstranimo semena in nitke, pazimo le, da ostane okoli dva cm debel rob. Izdolbeno meso zrežemo na kose, ga damo manjšo skodelico na stran, ostalo damo v lonec s toliko vode, da je meso buče komaj pokrito. Dodamo še na večje kocke zrezan krompir in sesekljan česen ter damo kuhat. Ko voda zavre, dodamo malo soli in popra. Ko sta buča in krompir kuhana, nekaj vode odlijemo in prihranimo, potem pa krompir in bučo s paličnim mešalnikom ali v primerni posodi multipraktika spasiramo, da nastane gosta krema. Damo jo v primerno posodo in med počasnim segrevanjem dodamo vino in po želji še začinimo, nato dodamo sladko smetano. Po potrebi zalijemo s prihranjeno vodo, v kateri se je bučno meso kuhalo. Če je juha preveč redka, jo zgostimo z jedilnim škrobom, ki ga prej razmešamo z malo vode in vlijemo v juho ter premešamo.
Kremno juho nalijemo v bučo, potresemo s sesekljanimi bučnimi semeni in takoj postrežemo. V juho damo tudi nekaj drobno sesekljanega svežega mesa buče.