Ameriški znanstveniki so potrdili, da imajo ljudje v srednjih letih, ki dnevno popijejo najmanj tri skodelice mleka ali jogurta, višjo kostno maso, kar pomeni, da je njihovo okostje odpornejše na zlome.
Uživanje sladoleda ali smetane nima enakega preventivnega učinka.
Dr. Shivana Sahni iz Hebrew SeniorLife Institute of Ageing Research, ki je povezan s harvardsko univerzo je dejala, da mlečni izdelki vsebujejo kar nekaj pomembnih sestavin, ki so potrebne za dobro zdravje kosti. Pri tem pa opozarja, da imajo živila, ki so izdelana iz mleka npr. sladoled in smetana, manj teh sestavin in več maščob in sladkorja.
Izbira mleka ali jogurta z nižjo vsebnostjo maščob, lahko poveča vnos beljakovin, kalcija in vitamina D, istočasno pa omejuje vnos nasičenih maščob.
Ekipa znanstvenikov je do omenjenega zaključka prišla na podlagi raziskave v kateri je sodelovalo 3.000 Američanov.
Osteoporoza, za katero je značilna izguba kostne mase in kosti postanejo bolj krhke, letno prizadene več milijonov ljudi.