Orehasti plodovi so bogati z rastlinskimi proteini, izstopajo nenasičene maščobne kisline, vlakna, minerali, vitamini in antioksidanti, poudarjajo avtorji raziskave.
»V zadnjem času se preiskuje sposobnost teh plodov, ki znižujejo holesterol v krvi in preprečujejo nevarnost kardiovaskularnih bolezni;« pojasnjuje Joan Sabate iz Univerze Loma Linda v Kaliforniji.
V namen raziskave je analizirala podatke 25 kliničnih testiranj v katerih je sodelovalo 583 moških, ter žensk s povečano in normalno koncentracijo holesterola v krvi.
V namen raziskave so ustanovili kontrolno skupino, ki je uživala nadpovprečne količine orehov, mandljev in lešnikov.
Nobeden od sodelujočih ni jemal statinov, zdravil, za zniževanje holesterola v krvi.
V povprečju so dnevno zaužili 67 gramov mandljev, orehov in lešnikov, kar je povzročilo 5,1% nižjo koncentracijo holesterola v krvi.
Vsebnost LDL holesterola (lipoproteini majhne gostote) imenovani tudi slab holesterol, se je v povprečju znižala za 7,4%, dober HDL holesterol (lipoproteini visoke gostote) pa se je povišal za 8,3%.