Sestavine
1/2 kg brokolija
1 srednje velik krompir
pol čebule
strok česna
žlička moke
žlica olivnega olja
sol
poper
Priprava
Brokoliju odrežemo steblo in liste in jih narezane skuhamo skupaj z olupljenim in narezanim krompirjem. Primešamo svetlo prežganje, ki smo ga pripravili iz olja, moke in čebule in vse skupaj zmeljemo z mešalnikom. Zalijemo do primerne gostote, solimo, pridamo brokolijeve cvetke in sesekljan česen ter kuhamo še 10 minut, da se skuhajo tudi cvetki. Popramo in postrežemo!
za 4 osebe potrebujemo
600g izkoščičenega govejega hrbta (roastbeef)
sol
poper
1 velika žlica gorčice s celimi semeni
200ml rdečega vina
olje za peko
1.
V kos mesa dobro vtremo sol in poper. V večji kozici segrejemo olje. Vanj položimo meso in pečemo približno 5 minut. Obrnemo, premažemo z gorčico in pečemo Še približno 5 minut.
2.
Meso zalijemo z rdečim vinom, obrnemo in premažemo z preostalo gorčico. Pokrijemo s pokrovko in dušimo približno 5 minut. Meso obrnemo in dušimo še približno 5 minut. Kozico odstavimo in počakamo, približno 5 minut.
3.
Pripravljen goveji hrbet zrežemo na manjše rezine, in serviramo na krožnik. Rezine prelijemo z omako od pečenke.
Sestavine
Krompir
Sol
Olje
sončnično
Olje
olivno
Peteršilj
Priprava
Krompir olupimo, operemo in narežemo na krhlje. V slani vodi ga skuhamo skoraj do mehkega.
Na ponvi segrejemo sončnično olje in na njem popečemo krompir. Proti koncu prilijemo še olivno olje. Pečemo toliko časa, da krompir postane hrustljav.
Potresemo še sesekljan peteršilj.
Sestavine
500 g navadnega jogurta
100 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
500 g sladke smetane
sadje (gozdni sadeži, maline, jagode, borovnice,…)
Priprava
Jogurt, sladkor in vanilijev sladkor zmešamo z mešalcem. V drugi posodi stepemo sladko smetano in jo dodamo v jogurtovo zmes. Večje cedilo obdamo s kuhinjskim servetom in vanj vlijemo jogurtovo smetanovo maso. Obložimo s krožnikom in damo čez noč v hladilnik. Cedilo z maso damo v večjo posodo (npr. za solato), ker ponoči odteka voda. Drugi dan obrnemo cedilo na glavo s krožnikom in potegnemo kuhinjski servet z bombe. Iz sadja naredimo preliv (zmeljemo in dodamo sladkor) ali pa bombo samo obložimo s sadjem.