Raziskovalci iz University of Washigton v Seattlu dodajajo, da se nosečnicam zaradi preprečevanja zaprtosti že tako priporoča uživanje hrane bogate z vlakni.
Ocenjuje se, da se preeklampsija pojavlja v 5 – 8% nosečnosti. Faktorji tveganja vključujejo debelost, zgodovino diabetesa tipa 2 v družini, visok krvni tlak, depresija, anksioznost in premalo fizične aktivnosti.
Novi rezultati temeljijo na podatkih prehranjevalnih navad 1500 nosečnic. Pokazalo se je, da imajo nosečnice z dnevnim vnosom vlaken višjim od 20g za 72% manjšo možnost za preeklampsijo, kot nosečnice, ki dnevno zaužijejo manj kot 12g vlaken dnevno.
Izračuni znanstvenikov pravijo, da vsako povečanje vnosa vlaken za 5g (ekvivalent za dve rezini polnozrnatega kruha), za 14% zniža tveganje za preeklampsijo. Poleg tega, je imela vlaknasto bogata prehrana, v krvi nosečnic pozitiven učinek na koncentracijo trigliceridov in t.i. dobrega holesterola, pravijo raziskovalci.