Rastlinska vlakna, ki se nahajajo v sadju in zelenjavi ščitijo naš organizem pred nastankom karcinoma, trdijo strokovnjaki.
Strokovnjaki iz britanskega Inštituta za raziskavo hrane, ki vodijo raziskavo pravijo, da pektin, ki se nahaja v sadju in zelenjavi, pomaga v borbi proti raku.
Prav zaradi tega strokovnjaki ljudem svetujejo, da svojo prehrano ne omejujejo samo na živila iz t.i. kategorije »super-živila«, kot sta npr. borovnice in špinača, temveč je potrebno v jedilnik vključiti raznovrstno, ter z različnim sadjem in zelenjavo bogato hrano.
Laboratorijski poskusi s hi-tech mikroskopom kažejo, da rastlinska vlakna zavirajo delo proteina Gal3, ki povzroča raka.
Največ pektina vsebujeta jabolko in pomaranča, jagode in grozdje ga vsebujeta najmanj. Vseeno pa imata sadje in zelenjava različna vlakna, ki pozitivno delujejo na organizem. Prav zaradi tega je potrebno zaužiti čim več različnega sadja in zelenjave.