Diabetična nevropatija spada med najpogostejše zaplete sladkorne bolezni, ki se nanaša na poškodbe živcev. Zanjo trpi okoli 50% sladkornih bolnikov.
Podatki objavljeni v strokovni reviji Nutrition & Diabetes kažejo, da je veganska prehrana pri diabetikih izboljšala krvni obtok, blažila bolečine in v povprečju pripomogla za 7 kilogramsko izgubo telesne teže.
V 20 tednov trajajoči raziskavi je sodelovalo 17 sladkornih bolnikov, poleg veganske prehrane pa so prejemali dodaten odmerek vitamina B12.
Raziskovalci verjamejo, da je izboljšanje moč pripisati občutljivosti na hormon inzulin, zmanjšanju vnetnih procesov v organizmu in nižji telesni teži.
Iz veganske prehrane so izključeni vsi proizvodi živalskega porekla, vključno z jajci in mlečnimi izdelki.
Glavni vir proteinov, maščob in ostalih hranljivih snovi vegani črpajo iz olj rastlinskega porekla, stročnic, oreščkov, polnozrnatih žit, sadja in zelenjave.