Tuesday, November 26, 2024

Ameriški znanstveniki so preučili čez 90.000 žensk v obdobju pred menopavzo. Ženske so na štiri leta izpolnjevale vprašalnik o tem, kako pogosto uživajo več kot 130 različnih navedenih pijač in jedi.


Ugotovili so, da so imele ženske, ki so uživale vsaj 1,5 obroka iz rdečega mesa na dan, veliko večjo možnost za rakovo obolenje na dojkah, kot tiste, ki so rdeče meso jedle trikrat na teden ali manj.

Ena izmed razlag za ta pojav je, da med kuhanjem oziroma predelovanjem rdečega mesa nastajajo rakotvorne kemikalije. Druga možnost pa je, da so škodljivi rastni hormoni, s katerimi je obremenjeno ameriško govedo. V Evropi so ti hormoni prepovedani.

Študija pa ima pomanjkljivost, da temelji na tem, kako dobro so se respondentke spomnile svoje prehrane za štiri leta nazaj. Zato znanstveniki ugotavljajo, da bo potrebno izvesti nadaljnje bolj zanesljive in natančne raziskave.

Vir: Dnevnik

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

S seksom poučevala matematiko

13 junija, 2012 0