Večja količina zaužite soli telesu pomaga v boju proti okužbam, je pokazala raziskava, ki bo ponovno razplamtela razprave tako o dobrih kot slabih plateh soli. Pretiravanje s soljo lahko izzove višji krvni tlak, ki poveča tveganje srčne in možganske kapi.
Sol pa je kljub temu za presnovo zelo pomembna, formira kosti, živčni sistem in prebavo, po raziskavi ameriških in nemških znanstvenikov pa krepi tudi imunski sistem.
Že predhodne raziskave so potrdile, da se višek soli skladišči v koži, znanstveniki pa so potrdili, da se natrijevi ioni nabirajo na mestu kožnih, z bakterijami izzvanih infekcij.
Znanstveniki so po rezultatih objavljenih v reviji Cell Metabolism dokazali, da sol pri miših okrepi imunski odziv.
»Zaloge soli koži omogočajo, da se brani pred mikrobi,« pravi vodja raziskave Jonathan Jantsch z inštituta za klinično mikrobiologijo univerze v Regensburgu.
Sol aktivira makrofage, celice imunskega sistema, ki ubijajo potencialne povzročitelje okužb.
To odkritje ne smemo uporabljati kot opravičilo za povečano uživanje soli, pravi Jantsch.
»Pretiravanje je še vedno povezano z razvojem kardiovaskularnih motenj.«
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča vnos do 5 mg soli na dan in poudarja, da manj zaužite soli zmanjšuje tveganje možganske in srčne kapi.
V današnjih dneh v organizem vnesemo povprečno 10 mg soli na dan.