Salmonele so bakterije. Poznanih je zelo veliko vrst, najbolj pogosto okužbo povzroči Salmonella Enteritidis. Salmonele lahko okužijo človeka in številne živalske vrste: toplokrvne domače in divje živali in nekatere mrzlokrvne živali.
Okužimo se z uživanjem onesnažene hrane ali vode. Onesnažena živila so različna, večinoma hitro pokvarljiva živila, kot so meso (perutnina, svinjina, redko govedina ali ribe), jajca, mleko in mlečni izdelki ter tudi surova zelenjava in sadje, ki se je okužilo s salmonelami med pripravo obroka. Zelo pogosto so izvor salmoneloze sladice, ki vsebujejo surova jajca. e take sladice (kremne rezine, tiramisu, jajčne kreme itd.) hranimo na sobni temperaturi, se salmonele v njih mo no razmnožijo.
Izvor salmonel je lahko tudi bolnik s salmonelozo, ki ima slabe higienske navade. To pomeni, da si po uporabi stranišča ne umije rok, ampak se dotika različnih površin in jih onesnaži. Nekateri ljudje namreč tudi po preboleli okužbi izločajo salmonele še več mesecev in čeprav sami nimajo več bolezenskih znakov, predstavljajo možen izvor okužbe za druge ljudi. Take ljudi imenujemo klicenosci salmonel.
Večina ljudi preboli salmonelozo brez zapletov v nekaj dneh. Pri zelo majhnih otrocih, ki jih bruhanje in driska izsušita do mere, ko je njihovo življenje ogroženo, pa je lahko salmoneloza zelo resna bolezen.
Tudi pri starejših in kroni no bolnih je salmoneloza lahko zelo resna bolezen. Ogrožene bolnike je treba zdraviti v bolnišnici, kjer se jim s pomoč jo infuzij nadomešča izgubljena tekočina, prejmejo pa tudi antibiotik, če je to potrebno.
Okužbo lahko preprečimo s pravilno pripravo hrane, to pomeni, da ne križamo poti priprave surovih živil in kuhane hrane. Tako na primer pe eno meso ne režemo na tistih delovnih površinah (na primer rezalna deska), ki smo jih uporabili za pripravo surovih živil. Prav tako ne uporabljamo istega pribora (nožev, vilic…), s katerimi smo se dotikali surovih živil. Za rezanje zelenjave, predvsem tiste, ki jo bomo zaužili surovo, ne uporabljamo deske, kjer običajno režemo meso, saj lahko zelenjavo na ta način onesnažimo s kužnimi klicami. Pravilna priprava hrane pomeni tudi, da moramo meso res dobro prepeči, saj tako uničimo salmonele, ki se morda nahajajo v živilu.
Pripravljeno hrano moramo zaužiti v kar najkrajšem času ali pa jo pravilno shranimo v hladilniku. Vso hrano, ki vsebuje surova (termi no neobdelana) jajca, ki so lahko izvor okužbe, moramo hraniti na temperaturi +4° C – torej v hladilniku. Tudi drugo pripravljeno hrano hranimo v hladilniku, pred uporabo, jo ponovno dobro pregrejemo. Zelenjavo in sadje dobro operemo preden ga zaužijemo.
Osnova za preprečevanje salmoneloz so dobre higienske navade tistih, ki pripravljajo hrano. Oseba, ki ima drisko ali bruha, ne sme sodelovati pri pripravi hrane. Redno in natančno umivanje rok po vsaki uporabi stranišča in pred pripravo hrane je osnoven, preprost in učinkovit način preprečevanja salmoneloze in večine drugih okužb s hrano.
Vir: IVZ