Wednesday, December 4, 2024

V tako oslabljenem tkivu nastajajo šibke točke, v katere se naselijo neravnotežja naravnih načel: zračno, ognjeno in zemeljsko ter povzročijo prve zametke bolezni. Sčasoma se v šibkih točkah razvijejo resne motnje osnovnih življenjskih funkcij in številne kronične bolezni.


Prosti radikali so zelo reaktivne in agresivne snovi, ki napadajo in poškodujejo zdrave celice. Kot vmesni člen celične presnove so sestavni del vsakega procesa celične razgradnje. Pri zaužitju in prebavi hrane se mora le ta najprej razgraditi, preden se lahko pretvori v nove gradnike, ki jih telo uporabi za obnovo in vzdrževanje. Pri tem nastajajo številne prehodne, tudi škodljive sestavine, ki se v procesu celične presnove šele preoblikujejo v obliko, ki jo lahko telo uporabi za izgradnjo tkiva. Zato je še toliko bolj pomembno, da hrana vsebuje dovolj antioksidantov, to je snovi, ki nevtralizirajo škodljive proste radikale.
 

KJE SE NAHAJAJO ŠKODLJIVI PROSTI RADIKALI

V kolikor hrana ne vsebuje dovolj antioksidantov, to je snovi, ki proste radikale nevtralizirajo, se v procesu celične presnove v telesu poveča količina prostih radikalov, ki začnejo svoj uničevalni pohod. Prosti radikali imajo namreč zaradi svoje reaktivnosti zelo kratko življenjsko dobo. Takoj ko naletijo na primeren medij, to je na primer zdrava celica, jo oksidirajo ali uničijo. Proces oksidacije je proces razgradnje. Spomnimo se na rjavenje železa. Kisik, ki je sicer vir življenja, ima lahko v drugi obliki strahotno rušilno moč.
 

  • Prosti radikali nastajajo v običajnem procesu celične presnove. V telo pa jih intenzivno vnaša tudi nezdrava, mastna in postana hrana, ki vsebuje proste radikale ter se s svojimi neugodnimi in škodljivimi sestavinami vgrajuje v celično tkivo in ga slabi.
  • Kajenje je tako škodljivo predvsem zaradi prostih radikalov, ki se v obilju nahajajo v cigaretnem dimu. Izogibanje zakajenim in neprezračenim prostorom je eden od preventivnih ukrepov, ki nas varuje pred prekomernim vnosom škodljivih prostih radikalov v organizem.
  • Prosti radikali se nahajajo tudi v škropivih. Sadje in zelenjavo je potrebno dobro umiti pod tekočo vodo. Tudi pomaranče je potrebno oprati, preden jih olupimo, kajti na roke se pri lupljenju lahko prenesejo škropiva z lupine, potem pa s temi rokami vnašamo krhlje v usta.
  • Konzervansi so strupene snovi, ki so zelo škodljiv vir prostih radikalov. Uničujejo mikroorganizme in se v zelo razredčenih količinah dodajajo konzerviranim izdelkom, da se le-ti dlje časa pokvarijo. Kadar uživamo konzerve, potrebuje telo več antioksidantnih vitaminov in negativnih ionov za nevtralizacijo prostih radikalov.
  • Izpušni plini avtomobilov in peči vsebujejo škodljive proste radikale, ki se vnašajo v telo z dihanjem.
  • Ekološko onesnaženo industrijsko okolje je nasičeno s prostimi radikali.
  • Nekatera zdravila s škodljivimi stranskimi učinki vnašajo v telo proste radikale, ki poleg bolnih uničujejo tudi zdrave celice.
  • Alkohol je izdaten vir prostih radikalov. Pri presnovi alkohola se sproščajo ogromne količine prostih radikalov, ki uničujejo celičje in organe.
  • Sintetične snovi v prehrambenih izdelkih vsebujejo med drugim tudi proste radikale.


Prosti radikali naredijo telo tudi energetsko nepretočno. Nezdrava in poškodovana celična snov ni dovolj prevodna za energijske pretoke, zato smo utrujeni, se slabo počutimo, imamo bolečine v sklepih in glavobole, razvijejo se degenerativne bolezni ožilja, živčevja in notranjih organov in številne druge motnje v delovanju organizma.

Ko začutimo prve znake zmernega nelagodja kjerkoli v telesu, bi to moral biti alarm, da je potrebno nekaj narediti. V tem času je možno bolezni še preprečiti, kasneje, ko je tkivo že zelo oslabljeno in se je bolezen že razvila, pa jih lahko samo še zdravimo.
 

ANTIOKSIDANTI ZA ODPORNOST IN IMUNOST


Za dobro zdravje in počutje je zelo pomembno, da vnesemo v organizem dovolj antioksidantov, to je snovi, ki varujejo celice in nevtralizirajo proste radikale. Antioksidanti so nekateri vitamini kot so C, E, nekateri vitamini iz skupine B in A, folna kislina, selen in še nekatere druge snovi kot so zdravilni negativni ioni, ki jih vdihavamo in jih oddaja sobni ionizator. Negativni ioni so zdravju koristni antioksidanti, ki se v večjih količinah nahajajo v čistem in neonesnaženem ozračju neokrnjene narave in ki nevtralizirajo proste radikale.

Antioksidanti imajo ne glede na to, ali jih zaužijemo ali vdihavamo, eno skupno lastnost. V svoji biokemijski strukturi vsebujejo dodaten elektron, ki privlači in nevtralizira agresivne in škodljive proste radikale, tako da le-ti ne morejo več napadati, poškodovati in uničevati zdravih celic. Antioksidanti so lovilci prostih radikalov in čistilci organizma. Ohranjajo zdravo biokemijo telesa in zdravo celično strukturo. Zdravo in čisto tkivo, ki ne vsebuje škodljivih snovi, kamor se lahko naselijo mikroorganizmi, je tudi bolj odporno na zunanje vplive okolja, stresa in onesnaženja.

O slabi prebavi in čudežnemu sredstvu pomlajevanja preberite na Utrinek.si

Kategorija:   Splošno zdravje
Naslednji prispevek

Reiki: Zdravilska metoda

13 junija, 2012 0