Oligosaharidi v materinem mleku so vrsta ogljikovih hidratov, ki jih tvori nekaj enostavnih neprebavljivih sladkorjev. Običajno se zbirajo na površini dojenčkovega prebavnega trakta in delujejo kot probiotiki – se pravi kot hrana dobrim bakterijam v črevesni mikro-flori.
V zadnjih letih se je jasno izkristaliziralo dejstvo, da hranjenje dobrih bakterij vpliva na njihovo razmnoževanje in aktivnejše delovanje proti slabim bakterijam. Dobre bakterije sproti izločajo snovi, ki ščitijo črevesno sluznico in pozitivno vplivajo na številne fiziološke procese v organizmu.
Rezultati raziskave so pokazali, da so višje koncentracije oligosaharidov v materinem mleku nudile boljšo zaščito pred napadom virusa HIV. Iz raziskave je razvidno, da se je samo 10 – 15% dojenih dojenčkov z omenjenim virusom tudi okužilo.
Po besedah znanstvenikov bodo za dognanja vezana na ogligosaharide v materinem mleku in zaščito pred okužbo z virusom HIV, potrebne še dodatne raziskave.