Po podatkih Centra za nadzori in preventivo bolezni (CDC), je bilo v obdobju 1998 – 2011 samo v ZDA zabeleženih 148 epidemij povezanih z uživanjem surovega mleka in nepasteriziranih mlečnih izdelkov, piše Pediatrics.
Surovo mleko je lahko okuženo z bakterijami, ki povzročajo tuberkulozo in brucelozo, kot tudi klici, ki povzročajo prebavne težave: listeria monocytogenes, campylobacter jejuni, salmonella species in escherichia coli O157.
Otroci so na omenjene bakterije veliko bolj občutljivi, zato se pri njih pojavijo hujši simptomi, ki so povezani z nevarno zatajitvijo ledvic. Bolezni povezane z uživanjem surovega mleka lahko pri nosečnicah izzovejo spontani splav.
Čeprav surovo mleko vsebuje naravne in nepredelane dejavnike, ki niso inaktivirani s pasterizacijo, se smatra, da ni dovolj dokazov, ki bi potrdili, da je surovo mleko bolj zdravo. Poleg tega, surovo mleko prinaša dodatna tveganja bakterijskih okužb.