Nekatera živila se med nosečnostjo odsvetujejo, saj bi lahko negativno vplivala na potek nosečnosti in razvoj ploda. Katera živila so to in kaj je razlog, da jih med nosečnostjo ne bi smeli jesti? Upamo, da niste preveč navdušeni nad njimi …
V nosečnosti je zaradi večjega tveganja za zastrupitev s patogenimi mikroorganizmi potrebna večja pozornost pri uživanju nekaterih živil, zlasti surovih oz. ne dovolj toplotno obdelanih. Živila, ki se jim je bolje izogniti so surove in prekajene ribe in meso (biftek, pršut). Pa tudi surovo ali nepasterizirano mleko in mlečni izdelki, majoneza in sir s plesnijo, gobe, slabo oprana in očiščena zelenjava in sadje, toplotno slabo obdelana jajca in hladna delikatesna živila.
Izogibajte se uživanju industrijsko polpripravljene in industrijsko pripravljene hrane, ker lahko vsebuje velike količine sladkorja, soli, maščob ter več aditivov.
Pri vegetarijanski in veganski prehrani je večje tveganje, da pride do pomanjkanja hranilnih snovi, ki so ključne za rast in razvoj ploda. Zato je v tem primeru potreben posvet s strokovnjakom, torej osebnim zdravnikom ali kliničnim dietetikom.