Krompir je pogosto povsem neopravičeno zanemarjeno živilo in pogosto etiketirano kot nezdravo živilo. Raziskava na fakulteti Purdue v Indiani pa je postregla z ravno nasprotnimi rezultati: Krompir je za naše telo enako pomemben kot zelenolistnata zelenjava.
T.i. bela zelenjava, na čelu s krompirjem, je pravzaprav pozabljen vir hranljivih snovi in vlaknin, poleg krompirja so tu še cvetača, gobe, repa in čebula.
Znanstveniki pravijo, da barva zelenjave ni nujno povezana z njihovo hranljivo vrednostjo in blagodejnim učinkom na zdravje.
Običajna priporočila pri vsakodnevni izbiri jedilnika govorijo o uživanju pisane zelenjave, pri tem pa pogosto pozabljajo na belo, ki vsebuje veliko vlaknin, magnezija in kalija.
Razlog, zakaj krompir počasi izginja z jedilnikov je prav zagotovo njegova zloraba pri pripravljanju hitre prehrane, kjer nam ponudijo nekaj kar pravzaprav nima nobene veze s krompirjem. V olju pražen krompir in hamburger v resnici s krompirjem nimata veliko skupnega.