Ženske, ki so tedensko zaužile več kot tri porcije borovnic in jagod, najpogosteje zaužiti živili, ki vsebujeta flavonoid antocian, imajo kar trikrat nižje tveganje za srčni infarkt.
Znanstveniki smatrajo, da borovnice in jagode, kot ostalo rdeče in modro sadje ali zelenjava, vsebujejo visoko koncentracijo antociana, flavonoida, ki pomaga pri zniževanju krvnega tlaka in izboljšuje delovanje krvnih žil.
Harvardski znanstveniki so v osmih letih spremljali 100.000 žensk, starih od 25 do 42 let, ter zbirali podatke o njihovih prehranskih navadah.
V osmih letih je srčni infarkt prizadel 405 žensk, nekatere od njih pa ga niso preživele.
Po rezultatih objavljenih v reviji Circulation, so imele ženske z visoko vsebnostjo antociana v organizmu za 32% nižje tveganje srčnega infarkta.
Raziskava je potrdila, da ostali flavonoidi niso bili povezani z nižjim tveganjem srčnega infarkta.
»Ne govorimo o čarobni rešitvi. Borovnice in jagode spadajo na krožnik zdrave prehrane, o zdravem prehranjevanju pa vemo veliko,« je dejal epidemiolog Eric Rimm iz Harvardske univerze.