Alergij na cvetni prah je praktično toliko, kolikor je različnih rastlinskih vrst. Pelod pa ne vpliva na vse ljudi enako.
Kdaj so alergijske reakcije najhujše:
V lekarnah ali specializiranih trgovinah lahko kupimo številne antihistaminike, ki dokazano zmanjšajo simptome alergij, vendar jih pogosto spremlja kakšen nezaželen stranski učinek, utrujenost in zaspanost sta le dva izmed njih. Preden se po pomoč zatečete k farmaciji lahko poskusite nekaj domačih pripravkov.
Raziskava objavljena v British Medical Journal je pokazala, da je beli repuh podobno učinkovit kot antihistaminiki.
Nosna razpršila, ki vsebujejo fiziološko raztopino, iz nosne votline učinkovito očistijo cvetni prah in obenem stanjšajo vnetje nosne sluznice. Ne povzročajo negativnih stranskih učinkov. Manj peloda, šibkejša je alergijska reakcija. V nekaterih primerih so celo bolj učinkovita kot antihistaminiki.
Kvercetin je močan antioksidant in flavonoid. Največ ga vsebuje čebula, ki predstavlja kar 10% njene suhe teže. Odgovoren je za sproščanje histaminov in drugih spojin, ki vplivajo na imunski odziv na alergene v telesu. Zmanjša bolečino v sinusih. V kombinaciji z vitaminom C in grozdnim ekstraktom močno zmanjša simptome alergije.
Kanadski zlati koren ima antibakterijske in astringentne lastnosti. V kombinaciji z razpršilom fiziološke raztopine lahko močno zmanjša simptome alergij na cvetni prah.
Pekoča začinjena hrana lahko stanjša in sprosti nosno sluznico. Bolj pekoča in začinjena je, boljši je učinek.
Dela po istem principu kot začinjena živila. Lahko jo vmešate v fiziološko razpršilo. Številni alergiki prisegajo ravno na to kombinacijo.
Seveda je naravnih sredstev za lajšanja negativnih simptomov alergij še mnogo več. V kolikor naravne pripravke uporabljate v kombinaciji s farmakološkimi antihistaminiki se prej posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Določene kombinacije domačih in farmacevtskih zdravil lahko simptome alergij na pelod samo še poslabšajo.
Izogibajte se uživanju ameriškega slamnika, kamilic, melon, kumaram, bananam in sončničnim semenom. Omenjena živila poslabšajo simptome alergij na cvetni prah.