Ribje olje lahko nudi zaščito pred potencialno agresivno obliko raka na prostati, dokazujejo rezultati raziskave, poroča DailyMail.
Znanstveniki so odkrili, da uživanje omega-3 maščobnih kislin (največ jih najdemo prav v ribjem mesu) zmanjša nevarnost za rakom na prostati kar za 60%. Omega-3 maščobne kisline lahko zaustavijo škodljivo delovanje gena, ki povečuje tveganje za nastanek agresivne oblike raka na prostati.
Znanstvenike je do teh zaključkov pripeljala raziskava prehranjevalnih navad v kateri je sodelovalo 466 moških pri katerih je bil diagnosticiran rak na prostati in 478 zdravih moških.
Moški, ki vsaj enkrat tedensko zaužijejo ribe, imajo kar za 57% manjše tveganje za razvoj agresivne oblike raka na prostati. Poleg rib so z omega-3 maščobnimi kislinami bogate tudi školjke.
Raziskavo, ki jo je vodil profesor John Witte so izvedli strokovnjaki Univerze California v San Franciscu. V celoti je bila objavljena v reviji Cancer Research.