Tveganje za nastanek raka na debelem črevesu in rektumu, je bil pri pacientih z višjo vsebnostjo vitamina D v krvi, v primerjavi s pacienti z nižjo vsebnostjo, kar za 40% nižje.
Vitamin D organizem prejema s sončnimi žarki, nekaj pa ga vsebujejo tudi nekatera živila predvsem morske ribe. Njegova ključna vloga je krepitev kosti, saj povečuje presnovo kalcija v krvi, piše British Medical Journal.
Znanstveniki opozarjajo, da je za potrditev prvih rezultatov raziskave, predvsem iz naslova morebitnih negativnih stranskih učinkov predoziranja vitamina D, potrebno nadaljevati z novimi raziskavami.
Prav tako bi radi ugotovili ali je učinkoviteje jemanje vitamina D v tabletah, ali v uravnoteženi prehrani z rednim izpostavljanjem sončnim žarkom.
Že od prej je dokazano, da so kajenje, fizična neaktivnost, alkohol, uživanje rdečega mesa in mesnih izdelkov, glavni faktorji tveganja za razvoj raka na debelem črevesu in rektumu.