Skodelica zelenega čaja vsebuje do 200 mg katehinov. Zdravilne lastnosti zelenega čaja so do zdaj pripisovali predvsem njegovemu antioksidantnemu delovanju.
Znano je, da izvleček zelenega čaja dobro vpliva na ustno higieno, zato so raziskovalci Kemijskega inštituta v Ljubljani pred kratkim analizirali antibakterijsko delovanje sestavin zelenega čaja.
Odkrili so, da katehini zelenega čaja zavirajo encim girazo. Na girazo so bili pozorni kot tarčo v boju proti bakterijskim okužbam, saj je ta encim nujno potreben za preživetje bakterij, ni ga pa pri bolj razvitih organizmih, tudi ne v človeku. Raziskovalci so s pomočjo naprave za jedrsko magnetno resonanco natančno določili mesto vezave katehinov iz zelenega čaja (EGCG) na bakterijski girazi.
To odkritje, o katerem so slovenski raziskovalci pred nedavnim poročali v vodilni reviji na področju kemije zdravil Journal of Medicinal Chemistry, bo omogočilo razvoj novih antimikrobnih učinkovin, ki jih primanjkuje v boju proti bakterijskim okužbam.