Diete so pri spopadanju z odvečnimi kilogrami povsem običajna in legitimna izbira. Pogosto pa se zgodi, da dieta namesto izgube kilogramov, pomaga pridobiti še kakšne kilogramček več.
Znanstveniki trdijo, da so krivi aditivi oz. stabilizatorji, ki so odgovorni za ohranjanje barve, okusa in teksture predelane in pripravljene hrane. Prav ti aditivi lahko spremenijo presnovne procese – od izgube odpornosti na glukozo do debelosti.
Raziskava v Georgi je pokazala, da so aditivi pri glodavcih z genetsko predispozicijo vnetnih bolezni želodca, povečali pojavnost presnovnih motenj.
Znanstveniki predpostavljajo, da aditivi poškodujejo želodčno sluznico, ter tako omogočijo t.i. slabim bakterijam direkten stik z želodčnimi celicami. Penetracija v želodčne celice povzroča vnetja in posledično presnovne spremembe.
Zaščita pred negativni učinki aditivov je zelo enostavna – kupujte svežo hrano, obroke pripravljajte sami. Ko ujamete tok, se bodo v nekaj mesecih odvečni kilogrami enostavno stopili.